ÅBEN
HVER SØNDAG
13-16

Et sted, hvor børnenes sanser får frit spil

Designbørnehuset SanseSlottet er en af Kolding Kommunes temainstitutioner, hvor børnene fra de er helt små får lov at udforske design, kreativitet og forskellige udtryksformer gennem leg, nysgerrighed og fantasi.

”Sammen designer vi livet”. Sådan lyder Kolding Kommunes vision, og herfra udsprang idéen til et børnehus, hvor børn allerede fra vuggestuealderen får lov at opleve og eksperimentere med design. Børnehusene i Vonsild består af tre institutioner, som arbejder sammen og bygger på de tre samme værdier: Nysgerrighed, eksperimentering og forvandling.
”Der sker hele tiden forvandlinger i os – og i mødet med hinanden. Når barnet er med til at male et stort maleri for første gang, så sker der en udvikling. Det er noget børnene mærker, og så taler vi med dem om, hvordan det var at være med, og hvad de lærte,” forklarer Marianne Dupont, som er leder for Børnehusene i Vonsild.

En hverdag med design

På mange måder er SanseSlottet en helt almindelig daginstitution, men den adskiller sig dog ved at have kulturelle udtryksformer og æstetiske læringsprocesser som særlige fokusområder. Det betyder, at det kreative er en essentiel del af hverdagen, hvor også musik, sang og dans er en vigtig kilde til udfoldelse og glæde. Leder Marianne Dupont var med til at starte SanseSlottet op:
”Vi ville skabe et hus, der inspirerer børnene til at være kreative, fantasifulde og innovative. Her støtter vi børnene i selv at tænke i løsninger, når de møder en forhindring, ved at spørge: Hvad kan vi SÅ gøre? Vi tror på, at børn, der har fået lov til at eksperimentere og følge deres nysgerrighed har nemmere ved at møde verden og finde modet til at springe ud i nye ting.”

Nysgerrigheden driver værket

En vigtig del af pædagogikken er at værne om børnenes naturlige nysgerrighed. Derfor er personalet meget opmærksomme på ikke at bremse børnene ved at sige nej hele tiden.

”Når børnene f.eks. stopper op for at undersøge noget i naturen og spørger ind til det, de oplever, er det en naturlig invitation til læring. Vi får tit at vide, at vi er et hus med nogle meget nærværende voksne, og det er vi bl.a. fordi de voksne lytter til børnene, følger deres interesser og er nysgerrige sammen med dem,” fortæller Marianne Dupont.

Læs mere om Kolding Kommunes dagtilbud her