ÅBEN
HVER SØNDAG
13-16

Få det bedste ud af terrassen – hele året

Om sommeren ved vi alle sammen, hvad vi skal bruge terrassen til: Leg, grill, solbadning, havefester og fyldte plantekasser. Om sommeren bruger vi flittigt terrassen som en forlængelse af boligen, men når årstiden skifter, og det begynder at blive koldt udenfor, dækkes havemøblerne til, og terrassen står tom og uudnyttet indtil varmen vender tilbage – og det er en skam. Her er gode råd til, hvordan du bruger dit uderum hele året.

Grønt til øjet

I både forår, efterår og vinter er der ofte mange dage med gråvejr, og derfor er der gode grunde til at pryde terrassen med håbets farve. I stedet for at gemme krukker og plantekasser af vejen, når sommeren går på hæld, så fyld dem i efteråret med f.eks. stedsegrønne planter, græsser og små nåletræer. Cedertræer er blevet populære, da de fint kan stå i en krukke, og har smukke, sølvgrønne nåle og en asymmetrisk form, der gør, at de ikke ser julede ud. Andre gode planter er f.eks. lyng, efeu, mos, cypres, benved, enebær, pampas og bjørnegræs, men spørg gerne dit lokale plantecenter til råds, så I finder præcis de planter, der passer til jeres ønsker og vedligeholdelsesniveau.

 

Skab lidt hverdagsmagi

Lad terrassen være rammen om lidt hverdagsmagi, selvom det ikke er skyfrit og 25 grader. Sæt lanterner ud, og sæt dem gerne et sted, som I også kan se inde fra huset. Mange pynter haven med lys, når december nærmer sig, men lyskæder, udendørslamper og lanterner kan sagtens bruges til at skabe samme hyggelige effekt i årets resterende måneder også. Det er ganske naturligt, at vi bruger uderummet mindre, når dagene bliver mørkere, kortere og koldere, men vi må ikke glemme, at der stadig er masser af muligheder for at skabe hyggelige oplevelser udendørs. Ryk sammen under terrassevarmeren i oktober, grill skumfiduser over bålfadet i januar og spis udendørs frokost i termotøjet i april, for… Hvorfor ikke?

 

Indret en god krog

Mange havemøbler kan sagtens tåle at stå ude hele året, hvis bare puderne tages ind. Hvis de samtidig står tørt og under tag kan hynderne skiftes ud med fine skind, som både varmer og ser indbydende ud – og så er der altid et hyggeligt spot i haven til en kop varm kakao, en bid mad i en solstråle eller bare til et par dybe, kølige vejrtrækninger i en travl hverdag. Mange anlægger terrassen i en god krog op ad to husmure, men der er også andre måder at skabe læ på; Nogle får syet aftagelige sider til pergolaen, hvilket nærmest giver huset en ekstra udestue, som kan forlænge terrassesæsonen. Alternativt kan et par høje plantekasser også have stor effekt – og er de på hjul, kan de nemt flyttes rundt efter behov.